Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

TUNNISTA OMA IHOTYYPPISI:

Oman ihotyypin tunnistaminen on tärkeää, jotta voit hoitaa ihoasi juuri omalle ihotyypillesi tarkoitetuilla tuotteilla. Ihotyyppiin vaikuttaa ikä, terveydentila ja vuodenaika. Se ei siis pysy samana koko elämän ajan, siksi muutoksia ihossa on seurattava.

Ihotyypit voi jakaa neljään luokkaan: 

 • normaali

 • kuiva

 • rasvainen ja

 • sekaiho

Lisäksi näillä ihotyypeillä esiintyy usein herkkyyttä ja couperosaa, jotka vaativat myös erityistä hoitamista.

NORMAALI IHO:

Normaalissa ihossa kaikki toiminnot ovat tasapainossa ja se on väriltään ruusuinen ja heleä. Normaali iho ei ole kuiva eikä rasvainen. Huokoset tuskin näkyvät, iho on pehmeä ja sileä.

Normaalissa ihossa ei ole epäpuhtauksia, vain nenässä ja leuassa voi olla muutama mustapää. Ilmastosta ja vuodenajasta riippuen ihossa voi esiintyä pintakuivuutta.

Normaalin ihon hoidossa tarkoituksena on säilyttää ihon kosteustasapaino, estää ennenaikaista vanhenemista, sekä suojata ihoa ilmansaasteilta ja UV-säteilyltä.

RASVAINEN IHO:

Rasvaisen ihon huokoset ovat laajentuneet, iho on kiiltelevä, paksuhko ja siihen muodostuu helposti epäpuhtauksia.

Rasvaista ihoa on kahta eri tyyppiä:

 • öljyisen rasvainen ja

 • kuivarasvainen

Öljyisen rasvaisen ihon väri on hieman kellertävä ja öljyisen kiiltävä. Myös päänahka voi olla rasvainen.

Öljyisen rasvaisen ihon hoidossa tarkoituksena on normalisoida ihon talineritystä, vähentää epäpuhtauksia ja estää niiden syntymistä, supistaa huokosia ja suojata ihoa.

Kuivarasvaisen ihon tali on paksua ja rasva kuivuu ihon pinnalle. Vaikka talineritys on lisääntynyt, ihon pinta on kuiva, karhea ja hilseilevä. Myös päänahka voi hilseillä. Pintakuivuuden vuoksi ihon väri on usein harmaa ja eloton ja iho on usein herkkä.

Kuivarasvaisen ihon hoidossa tarkoituksena on normalisoida talineritystä, puhdistaa ja pehmittää ihoa, parantaa ihon kosteuspitoisuutta, supistaa huokosia sekä rauhoittaa ja suojata ihoa.

KUIVA IHO:

Kuiva iho on ohut ja huokoset pienet. Kuivasta ihosta puuttuu kosteutta ja/tai rasvaa. Sen pinta voi olla karhea ja hilseilevä. Kuivassa ihossa ei ole epäpuhtauksia, mutta siinä voi esiintyä miliumeja, jotka ovat vaaleita, kovia noin nuppineulanpään kokoisia kohoumia. Kuivassa ihossa voi olla lisäksi myös couperosaa sekä juonteita ja uurteita.

Kuivan ihon hoidossa on tärkeää antaa iholle runsaasti kosteutta ja parantaa ihon kosteudensitomiskykyä sekä suojata ja vahvistaa ihoa. Kuivan ihon hoidossa on huomioitava myös vuodenaika, sillä talvella iho vaatii huomattavasti enemmän kosteutta ja suojaa kuin kesällä.

SEKAIHO:

Sekaihossa T-alueen (nenä, otsa, leuka) talineritys on lisääntynyt, iho kiiltelee ja siinä esiintyy epäpuhtauksia. Muualla kasvoissa iho on normaali tai kuiva ja hilseilevä. Sekaiho on hyvin yleinen Suomessa ilmastosta ja ravintotekijöistä johtuen. Sekaiho-sanaa voidaan käyttää myös kuivarasvaisesta ihosta.

Sekaihon hoitaminen on vaativaa, koska ihon rasvaisia kohtia tulisi hoitaa niin kuin rasvaista ihoa ja muita kohtia vastaavan ihotyypin mukaisesti. Sekaihon hoidossa kannattaa tuotteet valita sen ihotyypin mukaisesti, jota ihossa on eniten.

Hoidossa on syytä keskittyä talinerityksen tasapainottamiseen, ihon puhdistamiseen ja epäpuhtauksien synnyn ehkäisemiseen, huokosten supistamiseen, ihon pehmittämiseen sekä ihon suojaamiseen ja rauhoittamiseen.

HERKKÄ IHO:

Herkkä iho ei ole oikeastaan ihotyyppi, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi herkistyä joko hetkellisesti tai pysyvästi. Kuiva iho herkistyy ja reagoi yleensä helpommin, mutta se voi olla myös rasvaisen ihon ongelma.

Herkän ihon tunnusmerkkejä ovat punoitus, kutina, kuumotus ja kiristävä tunne. Ihon herkkyyteen vaikuttavat monet asiat:

 • ihmisen oma rakennetyyppi, erityisesti punatukkaiset reagoivat herkästi

 • taipumus atopiaan tai couperosaan

 • ilmastolliset tekijät ja vuodenajat, kuten suuret lämpötilanvaihtelut, viima, pakkanen ja aurinko

 • yleinen terveydentila, sairaudet, lääkkeet ja hormonaaliset tekijät

 • väärät hoitotavat, esimerkiksi liian voimakkaiden tuotteiden käyttäminen ikään nähden tai kuuriluontoisten tuotteiden jatkuva käyttö

 • stressi, ilmansaasteet, tupakointi, alkoholinkäyttö, huono ruoansulatus ja huonot ruokailutottumukset.

Herkän ihon hoidossa on tärkeintä saada iho rauhoittumaan, sekä suojata ja vahvistaa sitä. Nykyään lähes kaikki kosmeettiset tuotteet ovat tarkoitettu ns. herkälle iholle, mutta ihon ollessa hyvin ärtynyt kannattaa suosia hajusteettomia, erityisen herkälle iholle tarkoitettuja tuotteita.

COUPEROSA IHO:

Couperosalla tarkoitetaan ihon hiusverisuonten laajenemista. Couperosa iholle tyypillistä on punoitus poskipäillä ja nenänpielissä, joka johtuu ihon pinnalla näkyvistä hiussuoniverkostoista. Couperosaa voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä, mutta erityisesti kuivassa, herkässä ja ohuessa ihossa.

Couperosan syntyyn vaikuttavat mm. voimakkaat lämpötilojen vaihtelut, kylmyys, viima ja  UV-säteily. Myös perinnölliset syyt ja iän myötä ihon rakenteen muuttuminen altistavat couperosalle, samoin tupakointi, alkoholinkäyttö, runsas saunominen ja mausteinen ruoka.

Couperosa ihon hoidossa on tarkoitus vahvistaa, rauhoittaa ja suojata ihoa.


©2019 AVON kauneuskonsultti - suntuubi.com